110 години от рождението на Светослав Рьорих (1904-1993)

Брой III-IV/2014 (55-56) 

 

 

Andysan

ИСТОРИЯТА НА ЕДНА УНИКАЛНА СНИМКА

 

През май 1981 г. Светослав Рьорих дойде на посещение в България по покана на Людмила Живкова, по това време член на Политбюро на ЦК на БКП и председател на Комитета за култура, с ранг министър на културата. Всички знаеха за близките лични отношения на Людмила Живкова и Светослав Рьорих. Планираше се задълбочаване на  тяхното сътрудничество и в частност прехвърлянето на целия Рьорихов архив „Урусвати“ от Индия в България.

 

 

Людмила Живкова награждава Светослав Рьорих с голямо държавно отличие при посещението му в София по нейна покана.

 

Официалният повод за това посещение на Светослав Рьорих в България бе награждаването му с най-високи български ордени във връзка с 1300-годишнината на България и за изключителен принос към изкуството и културата и укрепването на дружбата и сътрудничеството между България и Индия. Той бе избран също така за почетен академик на Националната художествена академия в България,

По това време аз се познавах и системно общувах с две ярки задкулисни личности с несъмнени окултни дарби и с доста голямо влияние в определени социални среди. И съответно имах възможността да видя някои трудни за обяснение неща.

Единият от тях, отец Драган В., живееше в едно село близко до София, но беше отседнал в града при една своя близка роднина. Той действаше дискретно в областта на политиката. Няма да намерите името му дори в Интернет, но за един истински окултист това е абсолютно несъществено.

Той ми обясняваше, че опасност от термоядрена катастрофа грози света и тя трябва на всяка цена да бъде спряна. В момента в ход бил предпоследният шанс човечеството да оцелее. Според отец Драган този шанс беше свързан външно с дейността на Людмила Живкова, която беше подпомогната не само от окултисти като Светослав Рьорих, но и от влиятелни източни политици с духовна ориентация като Икеда Дайсаку, Индира Ганди и др.

"Един ден – ми казваше моят познат окултист – тази стена, която разделя света, ще рухне и всички ще ръкопляскат на тези, които я бутнат. Но никой няма да знае нищо за онези, които десетилетия наред са работили, за да ѝ подринат основите.”

След като Людмила Живкова умря мистериозно на 21 юли 1981 г., той изчезна в провинцията.

Видях го няколко години по-късно отново в София, малко след като Михаил Горбачов беше поел юздите на управлението на СССР. Той започна да ми обяснява, че трябва на всяка цена да подкрепяме Горбачов, защото именно с него е свързан последният шанс човечеството да оцелее.  

Малко по-късно разбрах от познати, че отец Драган е починал. Доколкото той ми беше дал прости инструкции как да се свързвам, когато е нужно с него и след смъртта му, това много не ме впечатли. Повече ме впечатли как скоро след това въоръжената до зъби Съветска империя рухна за броени години мирно и кротко пред очите ми...

За разлика от отец Драган, вторият окултист бе от един малък град край Пловдив и след промените в България в края на 1989 г. той стана доста популярна и уважавана личност с много последователи и симпатизанти в цялата страна.. Става дума за Ваклуш Толев (07.01.1923 – 27.11.2013). Но по това време Ваклуш беше под непрекъснатото наблюдение на Държавна сигурност.

Посещението на Светослав Рьорих в София през май 1981 г. предизвика значителен интерес и на двамата ми познати окултисти. Аз вече се бях запознал със Светослав Рьорих на откритата в Художествената галерия в центъра на града негова изложба. И дори по негова покана бях го посетил заедно с други негови почитатели в хотела, в който той и съпругата му бяха настанени.

Отец Драган отправи към мен една твърде странна и дори неетична молба, свързана със Светослав Рьорих. Той ме помоли да взема от Светослав Рьорих, без той да забележи, някакъв малък предмет за лично ползване – например писалка. Обясни ми, че тя му е нужна, за да разгадае тайните цели на посещението му в България по психометричен път. Аз обаче категорично отказах да изпълня тази негова молба, скоро след което отношенията ни охладняха.

 

Ваклуш Толев (снимка: pravoslavieto.com )

 

За разлика от него Ваклуш ме помоли за нещо напълно коректно: да го запозная със Светослав Рьорих. Аз с удоволствие се съгласих и му предложих да отидем рано сутрин на изложбата на Рьорих, защото той ежедневно след отварянето и за посетители я обхождаше. Така и направихме. Застанахме с Ваклуш в една от залите на изложбата в очакване на Светослав Рьорих.

Внезапно той влезе в залата и се отправи с енергична крачка директно към Ваклуш. Поклони му се леко и заяви на руски: „Здравейте! Аз зная за Вашата голяма работа тук!“  Ваклуш също се поклони и кимна благосклонно в знак на благодарност.

До този момент Ваклуш имаше доста критично отношение към Агни йога. След тази среща обаче то коренно се промени…

По същото това време аз и моят приятел Иван Пунчев (09.06.1942 – 13.09.2009) от Философския институт на БАН решихме да организираме изцяло на своя глава среща на Светослав Рьорих със студентите от Философския факултет на Софийския университет. И с интелигентност и малко хитрост успяхме!

Така двама души, които всъщност не представляваха никого освен себе си, успешно организираха една среща, която едва ли беше по вкуса на Държавна сигурност. А и Държавна сигурност вероятно така и не успя да разбере кой всъщност ни стои зад гърба…

 

 

На почетната трибуна до Светослав Рьорих съм седнал аз. В средата е зам.-ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ Кирил Нешев, а до него вдясно покойният ми приятел Иван Пунчев. Кирил Нешев беше убеден, че инициатор на срещата е Комитетът за култура, а Светослав Рьорих предполагаше, че инициативата е на самия Факултет по философия...

Датата на срещата е отбелязана от самия Светослав Рьорих на гърба на тази уникална снимка.

 

 

 

 

 

 

 

  


Публикувано в  на: 25.01.2015.

Брой III-IV/2014 (55-56)


В брой 55-56: Andysan. Историята на една уникална снимка Андрий Будугай. Образът на Тарас Шевченко в рецепцията на българските културни дейци Мариана Дафчева. Ангел (разказ) Мариана Дафчева. Рак (разказ) Диана Тончева. Корени (разказ) Диана Тончева. Тефтери (разказ) Диана Тончева. Знам, че ме гледаш (разказ) Andysan. За първичния взрив Борислав Гърдев. Вазов и Стамболов Живко Войников. Розетата от Плиска — българският вариант на "Звездата на маговете" Бойко Златев. "Духовност без викалпи" или резултатите от добрите намерения Нови книги: Стоян Вълев. Да прецакаш Чърчил Нови книги: Демократура или диктатура на демокрацията роман-есе от Любомир Чолаков.  ● Георги Н. Николов. "Вървя, заслушан в глухите си стъпки..." Андрей Зелински. Жалони на научния път. 8. Научната мисъл срещу ентропията на времето Бойко Златев. За Танев, Канов и Шарли