БЕЛЕЖКИ ПОД ЛИНИЯ

Брой III-IV/2014 (55-56) 

Бойко Златев

ЗА ТАНЕВ, КАНОВ И ШАРЛИ

 

 

 

Определено бях възмутен от изказването на министър Тодор Танев по адрес на Ломоносов, Жолио-Кюри и Асен Златаров. Но не мога та кажа че бях учуден кой знае колко - в България глупости, изречени от политик, отдавна не могат да учудят никого. Още повече, че след като министър Танев намеси и темата за Наполеон, който според него не бил никакъв пълководец, а просто се вземал твърде насериозно, въпросът се измести от политическата плоскост към сферата на психиатрията.

 

Това, което ме учуди истински, беше подетата от хора с интелектуални претенции кампания в защита на министъра, представен като някакъв ледоразбивач на клишета и защитник на свободното мислене. Един от въпросните апологети на министъра, живеещият в САЩ д-р Любомир Канов дори състави списък от 12 точки на "забитите гвоздеи на комунистическите пропагандни безумия, представяни като научна истина от последна инстанция"1, в който обявява за несъществуващи или незначителни приносите на редица видни руски учени и изобретатели - Александър Лодигин, Владимир Шухов, Николай Жуковски, Александър Можайски, Иван Мичурин, Антон Макаренко, Константин Циолковски, А. С. Попов, Константин Циолковски...

 

Можем, разбира се, да съобщим на д-р Канов, че обратно на неговите твърдения Лодигин и Шухов не са никакви крепостни селяни (всъщност Лодигин произхожда от много древен и знатен род и е далечен роднина на династията Романови). Можем да напомним на д-р Канов и съмишлениците му, че електрическата крушка, каквато я познаваме днес, прилича много повече на предложената от Лодигин, отколкото на изобретението на Едисън... Че Шухов, е патентовал крекинга в Русия още през 1891 г. - повече от 20 години преди да бъдат регистрирани американските патенти... Че профилът на самолетното крило е разработен от Жуковски (и това е признато и на Изток, и на Запад), и това естествено е станало много преди братя Райт след множество неуспешни опити, техни и на техни предшественици (какъвто е Можайски) да осъществят успешен полет със самолет. Защото за един самолет трябват не само криле, но и стабилизатори, и достатъчно мощен и същевременно лек двигател, и шаси, и т.н... Че Мичурин е забележителен градинар и селекционер, чиито успехи нямат нищо общо с развитата след него лъженаука на Лисенко и Лепешинская... Че ЮНЕСКО обявява Макаренко за един от четиримата педагози през ХХ век, внесли коренни промени в тази наука, а за изобретатели на радиото признава и Попов, и Маркони... Че приоритетът на Циолковски като основоположник на ракетостроенето е признат от немските му колеги Оберт и Годард...

 

Напълно допускам, че съветската пропаганда е създавала непълен или изкривен образ на някои от гореизброените. Едва ли обаче има смисъл да се обяснява нещо на хора като д-р Канов и сие, които за 25 години, откакто падна комунизмът, не само, че не са се потрудили да се осведомят от руски или западни непропагандни източници за това, как стоят нещата в действителност, но и на всичко отгоре се изживяват като някакви авторитети в областта на историята на науката. Не сме забелязали техни научни публикации по тази дисциплина.

 

Съмнявам се дори и в това, че са чели книгата на Асен Златаров "В страната на Съветите". Защото, ако бяха я прочели, щяха да знаят, че въпреки общия доброжелателен тон Златаров изобщо не е безкритичен към видяното от него в Съветска Русия. Особено е покрусен от оскърбяването на вярващите хора чрез превръщането на православните храмове в музеи и пр. По-проницателният читател не би пропуснал и свидетелствата, че от вниманието на Златаров не е убягнало и това, че пътуването му се осъществява под непрекъснатото наблюдение на съветските тайни служби. Едва ли е уместно да го критикуваме за това, че през 1935 г. доброжелателно е описал това, което е имал възможността да види и не е осъдил, да речем, сталинските репресии. Разобличителната книга на Андре Жид, който многократно е посещавал СССР и е познавал ситуацията там в много по-големи детайли, е отпечатана през 1936 г., а романът на Артур Кьостлер "Мрак по пладне", в който е разкрита истината за процесите срещу "враговете на народа" през 30-те години, излиза чак през 1940 г. Златаров обаче завършва земния си път през 1936 г. и можем само да предполагаме как би реагирал на тези разкрития, ако беше доживял да ги види.

 

В крайна сметка, за мен оставаше неясен смисълът както на изказването на министър Танев, така и на кампанията, подета от неговите апологети. Принизяването и омаловажаването на приноса на велики учени е непродуктивно и лишено от логика, дори когато заявената цел на това занимание е издигането и популяризирането на други авторитетни имена в науката, както това се опитва да прави д-р Канов.

 

Картината обаче се проясни, след като се запознах с карикатурите, публикувани в станалия жертва на терористична атака френски вестник "Шарли Ебдо" - карикатури, чиито автори осмиват всичко най-свято за вярващите хора, както и мъката и болката на близките на жертвите от атентатите в московското метро. Оказа се, че Танев и Канов са някакви нашенски, доморасли микрошарлита, приличащи на своя прототип по кичозността и безвкусицата на своето говорене (и писане), които за разлика от френските карикатуристи се ограничават само с гениите на човечеството и не се занимават с неговите пророци. Така е и по-безопасно - вместо живота си залагат само и единствено своята репутация, за която явно не ги е особено грижа.

 

С казаното не оспорвам правото на Танев, Канов, Шарли и когото и да било да критикува както видните учени, така и религиите. Много преди рисувачите на "Шарли Ебдо" да създадат карикатурите си, осмиващи исляма и неговия пророк, и много преди някои от тях да са започнали кариерата си, великият Илия Бешков в своята книга "Словото" постави Мохамед редом с Хитлер в редицата на историческите личности, причинили най-големи злини на човечеството. Същото мнение относно Мохамед и исляма споделяше в лекции и в лични разговори друг един голям български карикатурист - Карандаш (1924-2010), любимият ученик на Бешков. Но критиката и на двамата беше представена по изключително фин и интелигентен начин, нямащ нищо общо нито с пошлостта на "Шарли Ебдо", нито с налудните напъни на техните български съзнателни или несъзнателни подражатели.

 

Карикатура на Сергей Корсун. Репликата на дявола гласи: "Тиражът на вашето вестниче се вдигна, сега вече няма да замръзнете!". Заслужава да се отбележи, че карикатурата е публикувана преди новият брой на "Шарли Ебдо" да бъде отпечатан в милионен тираж.

 

И понеже стана дума за Наполеон, си спомних за думите, приписвани на Талейран, изречени по повод убийството на Енгиенския херцог, организирано от френския император: "Това е по-лошо от престъпление - това е грешка". По същия начин и карикатурите на "Шарли" са нещо по-лошо от престъпление - те са чудовищно прегрешение срещу добрия вкус. И не могат да дадат като плод нищо друго, освен озлобление и вражда между хората. А както е казано в Евангелието, "по плодовете им ще ги познаете".

 

Поради това, ако и да скърбя за загиналите (на които всеки истински християнин, ако бяха живи, би пожелал дълъг живот, за да имат време за покаяние), но не съм и не желая да съм Шарли.

 

 

1. http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/35272-grehat-na-ministar-tanev-da-sabudi-balgarskite-uchenitzi-ot-klishetata-na-komunetata.html

 

 

 

 

  


© Бойко Златев. Публикувано в  на: 25.01.2015.

Брой III-IV/2014 (55-56)


В брой 55-56: Andysan. Историята на една уникална снимка Андрий Будугай. Образът на Тарас Шевченко в рецепцията на българските културни дейци Мариана Дафчева. Ангел (разказ) Мариана Дафчева. Рак (разказ) Диана Тончева. Корени (разказ) Диана Тончева. Тефтери (разказ) Диана Тончева. Знам, че ме гледаш (разказ) Andysan. За първичния взрив Борислав Гърдев. Вазов и Стамболов Живко Войников. Розетата от Плиска — българският вариант на "Звездата на маговете" Бойко Златев. "Духовност без викалпи" или резултатите от добрите намерения Нови книги: Стоян Вълев. Да прецакаш Чърчил Нови книги: Демократура или диктатура на демокрацията роман-есе от Любомир Чолаков.  ● Георги Н. Николов. "Вървя, заслушан в глухите си стъпки..." Андрей Зелински. Жалони на научния път. 8. Научната мисъл срещу ентропията на времето Бойко Златев. За Танев, Канов и Шарли