НОВИ КНИГИ

Брой III-IV/2014 (55-56) 

 

 

"ДА ПРЕЦАКАШ ЧЪРЧИЛ" – РОМАН ОТ СТОЯН ВЪЛЕВ

 

Стоян Вълев е автор на романа „Когато Господ беше в отпуск“, двутомника „Българският Декамерон“, разкриващ народния еротичен фолклор, сборника с разкази „Време за изневери“, сборник с преразказани от него „Най-страшните български приказки“. Преди да се обърне изцяло към литературата, завършва Пловдивския университет и е всеотдайно предан на журналистиката в Пловдив – усърдно пише в някогашния вестник „Отечествен глас“, бил е редактор в също някогашния вестник „Комсомолска искра“ и свръхактивен сътрудник на радио „Пловдив“. Бил е главен редактор на седмичника на СДС в Пловдив – вестник „Свобода“, а по-късно създател, съиздател и първи главен редактор на вестник „Марица“. Сега е отговорен редактор на електронния ежедневник за литература КНИГИ NEWS.

 

"Появата  на световен критик в полето на литературата е рядкост. Такъв за мен е руският критик Висарион Григориевич Белински. В продължение на няколко години той определя безапелационно трите гения в руската литература. Това са Пушкин, Лермонтов и Гогол. В този смисъл за мен поне Стоян Вълев е истинско явление за нашите географски ширини. Талантлив, задълбочен, смел и за някои нелицеприятен, но точен, той е голямото име в родната литература, което трябва да ценим, четем и в което постоянно трябва да се вслушваме..."

 

Александър Томов

 

 "Стоян Вълев остава верен на себе си, като продължава да ни изненадва с различно амплоа и с ярки роли, в които се превъплътява. Минал през всички етапи на журналистиката, запазил острия си репортерски нюх дори в стола на главен редактор, преподавал руска литература в Пловдивския университет, написал едни от най-магическите, но и най-човешките разкази в нашата литература, изследвал страстите и копнежите на плътта в „Българският Декамерон“ и във „Време за изневери“, събрал в книга „Най-страшните приказки“, сега той ни предлага исторически роман. „Да прецакаш Чърчил“ ни препраща в смутните времена около 9 септември 1944 г., когато Варна става мизансцен на едноактна политическа пиеса, режисирана от Сталин и Берия. На първия ред дими пурата на самия Чърчил. А след падането на завесата – аплаузи за автора!"

 

Стефан Бонев

 

"Сред най-забавните и необикновени четива, представени на Коледния панаир на книгата (9-14 декември 2014 г.) бе романът на Стоян Вълев „Да прецакаш Чърчил” на издателство „Жанет 45”.

Книгата е съставена от едноименния роман и от повестта, озаглавена „Животът на полковника”. Без да са свързани помежду си, тематично те отразяват бурните политически събития в България през 1944 г. и необичайните, куриозни обрати в съдбите на участниците в тях. Самите творби са предназначени за информираната и запозната с българската история публика, но и за хора, които нямат детайлна представа от изобразяваните събития. Всички тях ще развесели и накара да се замислят от това четиво, родеещо се с най-добрите примери на историческата ни белетристика. И макар обемът на романа да не е голям – близо 100 страници (тип Сименонов роман), динамичното действие, брилянтният диалог; колоритното представяне на персонажите – а те са все реални исторически фигури, за които авторът дава подробни и пълни обяснителни бележки под линия, силно напомнят духа и начина на описание на Симеон Радев в „Строителите на съвременна България”. (...)

„Да прецакаш Чърчил” и „Животът на полковника” се характеризират с жив и весел диалог, а персонажите – дори и изведените като действащи лица, без конкретни имена, са лесно разпознаваеми и реалистични до най-дребния детайл. Затова до голяма степен спомагат и дискретните, но твърде интересни и може би за първи път в нашата литература художествено представени – с размисли на автора и с отворен финал, бележки под линия. Книгата разтърсва с неочакваните си внушения за преходността и абсурдността на изобразяваната епоха, в която властниците се различават само по големината на портретите и останалите след свалянето им бели петна по стените."

Мария Узунова

 

 

 

  


Публикувано в  на: 25.01.2015.

Брой III-IV/2014 (55-56)


В брой 55-56: Andysan. Историята на една уникална снимка Андрий Будугай. Образът на Тарас Шевченко в рецепцията на българските културни дейци Мариана Дафчева. Ангел (разказ) Мариана Дафчева. Рак (разказ) Диана Тончева. Корени (разказ) Диана Тончева. Тефтери (разказ) Диана Тончева. Знам, че ме гледаш (разказ) Andysan. За първичния взрив Борислав Гърдев. Вазов и Стамболов Живко Войников. Розетата от Плиска — българският вариант на "Звездата на маговете" Бойко Златев. "Духовност без викалпи" или резултатите от добрите намерения Нови книги: Стоян Вълев. Да прецакаш Чърчил Нови книги: Демократура или диктатура на демокрацията роман-есе от Любомир Чолаков.  ● Георги Н. Николов. "Вървя, заслушан в глухите си стъпки..." Андрей Зелински. Жалони на научния път. 8. Научната мисъл срещу ентропията на времето Бойко Златев. За Танев, Канов и Шарли