ПАЛИТРА  

Интернет списание за изкуство, наука,  философия и публицистика.

Брой 20/октомври-ноември 2005

english, русский


Църквата на Соколския манастир край Габрово

1 НОЕМВРИ - ДЕН НА БУДИТЕЛИТЕ

70 ГОДИНИ ОТ ПОДПИСВАНЕТО НА

ПАКТА РЬОРИХ

Константин Миладинов Стихотворения

Н.К.Рьорих. Белият камък. 1933.

Николай Рьорих Културност
Петко Р. Славейков Стихотворения Николай Рьорих Борба с невежеството
Иван Вазов Из "Епопея на забравените"

      От 7 до 9 октомври 2005 в Международния център-музей "Рьорих" в Москва се проведе юбилейна конференция по случай 70-годишнината от подписването на Пакта Рьорих за закрила на паметниците на културата. В конференцията взеха участие учени и общественици от Русия, Индия, Италия, Германия, Испания, Украйна, Беларус, Канада, Мексико, Литва, Латвия, Естония и Ливан.


 

 

 

ВТОРИ СЪБОР НА БЪЛГАРСКАТА КНИГА В НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ "ЗЕМЯТА И ХОРАТА"

     На 27 октомври в Национален музей "Земята и хората" тържествено се откри Вторият събор на българската книга. Организатори на събора са Национален музей "Земята и хората", Националният център за книгата, Националният литературен музей, Народна библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", Националният църковен историко-археологически музей, Фондация "Буквите", читалище "Николай Хайтов" и др. Целта на събора е да подкрепи българските автори и издателства, които въпреки трудностите отделят сили и средства за издаване на български литературни и научни произведения, както и за преиздаване на българската класика. В програмата на мероприятието са включени литературни премиери, авторски рецитали, дискусии, викторини и състезания с награди. НМ "Земята и хората" ще връчи награди "Аметистова роза" за автор, илюстратор и издател. Съборът ще продължи до 3 ноември. Желанието на организаторите, включително на Националния център за книгата, е от 2006 година Съборът да влезе в Националния културен календар като постоянно събитие. (Информация от http://www.bukvite.com).

ПРЕМИЕРА

На 23 ноември, сряда, от 17.30 часа в зала "Вяра" на Столична библиотека ще се състои премиерата на стихосбирката на Владо Любенов "Приемане на безнадеждното".

ЛЕКТОРИЯ "ЕДИНСТВО НА ВРЕМЕНАТА"

Николай Колев

Метаисторията и пределът на пророческата реалност


ФИЛОСОФИЯ

Прот. Сергий Булгаков

За евангелските чудеса

ІІ. Чудесата Христови


РАЗКАЗ

Стоян Вълев

Черният вятър

ТЕОСОФИЯ

Елена  Блаватска

Свещеното дърво Кумбум


 

НОВИ КНИГИ

 

Константин Циолковски. Космическа философия. С., Сдружение "Нова палитра", 2005.

На 4 октомври 1957 година по целия свят се разнася новината за изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята. Точно сто години и седемнадесет дни по-рано, на 17 септември (5 септември по стар стил) 1857 г. ----->

Снежанка Гавазова. Поема за доброто (по Светото Писание). С., Хрикер, 2005.

На 2 ноември (сряда) от 14 часа в НМ "Земята и хората" издателство "Хрикер" ви кани на представяне на "Поема за доброто"  от Снежанка Гавазова (в рамките на Втори събор на българската книга).

Елизабет Хайх. Посвещение. С., Хрикер, 2005.

В древен Египет дъщерята на Фараона преминава последователно етапите на посвещението, за да познае езотеричните истини и да разбере висшите тайнства на живота...  ----->


АРХИВ:

ЗА НАС

 

МИНАЛИ БРОЕВЕ

 

АЗБУЧЕН УКАЗАТЕЛ

 

ТЕМАТИЧЕН УКАЗАТЕЛ

 

 


ВРЪЗКИ

 

 

 

Сайтът е оптимизиран за 1024х768 пиксела

Сдружение "НОВА ПАЛИТРА" 2003-2005

Редакцията приема за печат материали по тематиката на списанието в rtf, doc или html формат. Хонорари не се изплащат. Авторите носят отговорност за съдържанието на текстовете си.

E-mail: palitra2003@abv.bg

 


       Международна акция "SOS на културата - наследството на Рьорих е в опасност!"