ПАЛИТРА  

Интернет списание за изкуство, наука,  философия и публицистика.

Брой II - 2009 (35)


Списание "Палитра" и сдружение "Нова палитра" ви канят на "Модернизъм и окултизъм в творчеството на Николай Райнов" - юбилейна лекция  по случай 120 години от рождението на писателя, провеждана в рамките на V пролетна лектория "Единство на времената". Лектор: доц. д-р Светлана Стойчева (Софийски университет "Св. Климент Охридски"). 17 юни (сряда), 18 ч., София, ФНТС, ул. Г. С. Раковски 108, зала 105А. Вход свободен.

120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НИКОЛАЙ РАЙНОВ (1889-1954)

 

Николай Райнов

Копнежът на народите

 

Николай Лилиев за Николай Райнов

  <- Николай Райнов

ПОЕТИЧНА АНТОЛОГИЯ

Тадеуш Ружевич

Стихотворения

 

РАЗКАЗ

 

Мария Домбровска   Есенното палтенце

 

  <- Тадеуш Ружевич


 ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА

Георги Сиромахов   "Една българка" - в български превод...

ПЕТА ПРОЛЕТНА ЛЕКТОРИЯ "ЕДИНСТВО НА ВРЕМЕНАТА"

София, ФНТС,

ул. "Раковски" 108

програма

 

СЪВРЕМЕННА ПОЕЗИЯ

Първолета Маджарска Стихотворения


 

ИСТОРИЯ

Борислав Гърдев   Георги Живков - един от строителите на съвременна България

  <- Георги Живков

Изложба на Карандаш се състоя от 15 до 30 април в галерия "Рафаела" в София. Централно място в експозицията заемаха платната, посветени на Леонардо да Винчи и златното сечение. Повече по тези интересни теми художникът ще разкаже в рамките на V пролетна лектория "Единство на времената".

<- Карандащ на откриването на изложбата. Фото: Петко Недялков.


ПЕТО ИЗДАНИЕ НА "ПРИКАЗКА ЗА ДОБРОТАТА"

          Фондация Сълзица за Вас представя петото издание на Приказка за Добротата - уникална картинна книга, нарисувана с благотворителна цел през 1993г. от 7 годишната Сълзица Борисова, патрон на Фондацията. Стиховете са на майка й поетесата и актрисата Тоня Борисова, родственица на летописеца Захари Стоянов. Сълзица рисува книжката с убеждението, че всеки, ако поиска може да бъде Добър и да прави Добро, че Добротата ни обединява и прави Човеци, колкото и да сме различни! Книгата е предназначена за деца от предучилищна и начална училищна възраст и е одобрена през 1999г. от МОН като учебно помагало по родна реч и изобразително изкуство. ---------->


АРХИВ:

ЗА СПИСАНИЕТО

ЗА НАС

 

МИНАЛИ БРОЕВЕ

 

АЗБУЧЕН УКАЗАТЕЛ

 

ТЕМАТИЧЕН УКАЗАТЕЛ

 

 


ВРЪЗКИ

 

През септември 2007 интернет всекидневникът KNIGI-NEWS публикува интервю с главния редактор на "Палитра" Бойко Златев. Друго интервю с Бойко Златев в отговор на читателски въпроси е публикувано в брой 29 на "Палитра".  

 

Сайтът е оптимизиран за 1024х768 пиксела

Сдружение "НОВА ПАЛИТРА" 2003-2009

Редакцията приема за печат материали по тематиката на списанието в rtf, doc или html формат. Хонорари не се изплащат. Авторите носят отговорност за съдържанието на текстовете си.

E-mail: palitra2003@abv.bg