ПАЛИТРА  

Интернет списание за изкуство, наука,  философия и публицистика.

Брой 26/май-юни 2006

english, русский


24 МАЙ - ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА

Черноризец Храбър

ЗА БУКВИТЕ


ИЗ ЖИТИЕТО НА

СВЕТИ КИРИЛ


Стоян Михайловски

ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ

Иван Вазов

БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК

 

<- Св. Кирил Философ. Стенопис от църквата в с. Добърско. 1614.

Корица на книгата  на Юлия Шишина "Рука" ("Ръка")

ВЕЧЕР В РКИЦ, ПОСВЕТЕНА НА НИКОЛАЙ ГУМИЛЬОВ

   На 28 април в Руския културно-информационен център се проведе вечер на клуб "Приятели на руската книга", посветена на Николай Гумильов. Доц. Н.Захариева от СУ произнесе слово за живота и творчеството на поета. Бойко Ламбовски прочете свои преводи на стихотворения на Гумильов. Главният редактор на "Палитра" Бойко Златев разказа за издадената в Русия и посветена на Николай Гумильов пиеса "Ръка" от Юлия Шишина (с музика на Андрей Зелински). Два екземпляра от книгата са дар от авторите за библиотеката на РКИЦ.


Елена Блаватска. Гласът на Безмълвието.

8 МАЙ - ДЕН НА БЕЛИЯ ЛОТОС

       На 8 май в залата на BEIED на ул. "Св. София" №8, ет. 2 се състоя вечер в памет на Елена Блаватска, организирана от сдружение "Нова палитра" и интернет списание "Палитра". Програмата включваше кратка лекция за живота и делото на Е.П.Блаватска, традиционното тържествено четене в нейна памет и представяне на новото издание на нейната книга "Гласът на Безмълвието". Книгата е издание на сдружение "Нова палитра" и е посветена на 175-годишнината от рождението на Е.П.Блаватска.


Афиш за лекцията на д-р Николай Колев "Лабиринтът на сърцето"

ВТОРА ПРОЛЕТНА ЛЕКТОРИЯ "UNITAS TEMPORUM"

       На 18 май в залата на BEIED на ул. "Св. София" №8, ет. 2 се проведе третата лекция от Втора пролетна лектория "Unitas temporum" ("Единство на времената"), организирана от сдружение "Нова палитра" и интернет списание "Палитра". Темата на лекцията беше "Кометите като иконографски прототип на огнения меч на архангел Михаил", а лектор - доц. д-р Петко Недялков от катедра "Астрономия" на Физическия факултет на СУ. Следващата лекция, "Лабиринтът на сърцето - път в суфизма" на д-р Николай Колев, ще се състои на 30 май от 18 ч., отново в залата на BEIED. Повече за лекторията можете да научите тук.

Дора Габе

КОНКУРС ЗА МЛАДИ ПОЕТЕСИ

     Община Генерал Тошево, Съюз на българските писатели, Издателска къща "Пламък" и НЧ "Дора Габе", с. Дъбовик обявяват VІ национален литературен конкурс за млади поетеси "Дора Габе". Право на участие имат поетеси до 30 годишна възраст, които следва да представят до 5 свои стихотворения без ограничения в размера. Срок за изпращане на творбите - 1 август 2006 г. Ще бъдат присъни следните награди: награда на Съюза на българските писатели; І, ІІ и ІІІ награда за цикъл стихове и І, ІІ и ІІІ награда за отделни стихотворения. Наградите ще бъдат връчени на 06.10.2006 г. в гр. Генерал Тошево. Творбите изпращайте на адрес: София 1000, ул. "6 септември" № 35, Съюз на българските писатели, за г-н Христо Ганов.


РАЗКАЗ

Георги Михалков

БЯЛАТА КЪЩА

прот. Сергий Булгаков

ЗА ЕВАНГЕЛСКИТЕ ЧУДЕСА

 

ІV. ЗА ВЪЗКРЕСЕНИЕТО ХРИСТОВО

(продължение от брой 25)

 


ИСТОРИЯ

Борислав Гърдев

МИХАИЛ ТЕНЕВ ДОЖИВЯВА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЗЛАТНИЯ ЕТАЛОН У НАС


АРХИВ:

ЗА НАС

 

МИНАЛИ БРОЕВЕ

 

АЗБУЧЕН УКАЗАТЕЛ

 

ТЕМАТИЧЕН УКАЗАТЕЛ

 

 


ВРЪЗКИ

 

 

 

Сайтът е оптимизиран за 1024х768 пиксела

Сдружение "НОВА ПАЛИТРА" 2003-2006

Редакцията приема за печат материали по тематиката на списанието в rtf, doc или html формат. Хонорари не се изплащат. Авторите носят отговорност за съдържанието на текстовете си.

E-mail: palitra2003@abv.bg