КУЛТУРНА ХРОНИКА

Бр. II - 2008 (32)


 

 

IV ПРОЛЕТНА ЛЕКТОРИЯ "UNITAS TEMPORUM"

От 22 април до 22 май в в сградата на ФНТС на ул. "Г.С.Раковски" №108 в София се проведе IV пролетна лектория "Unitas Temporum" ("Единство на времената")организирана от сдружение "Нова палитра" и интернет списание "Палитра". В рамките на лекторията, която се провежда ежегодно, български учени и творци имат възможността да представят резултатите от свои търсения в областта на науката, изкуството, философията и синтеза между тях. Сред участниците в досегашните пролетни лектории са Карандаш (с лекция за "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи), доц. Петко Недялков от катедра Астрономия на СУ (с лекция "Кометите като прототип на огнения меч на архангел Михаил в православната иконография"), д-р Николай Колев с две лекции за ислямския суфизъм и авраамическите религии и др.

Тазгодишната лектория се откри с лекция-моноспектакъл на д-р Орлин Стефанов "Жан-Жак Русо - бащата на тоталитаризма". Д-р Стефанов е отдавна познат не само на членовете на сдружение "Нова палитра", но и на широката публика у нас и в чужбина със своите моноспектакли, представляващи уникално съчетание от задълбочена литературна и философска критика  и талантлива актьорска игра. Слушателите имаха възможност да се се запознаят с едно оригинално и превъзходно аргументирано виждане, разчупващо традиционните представи за Русо и разкриващо същинския смисъл на неговите идеи за "свобода и равенство".

На 8 май проф. Мони Алмалех от нов български университет представи за първи път пред публика част от своите изследвания върху цветовете в Петокнижието в лекция, озаглавена "Синята светлина в Стария Завет". Лекцията беше посетена от редица изтъкнати наши филолози от СУ, НБУ и институтите на БАН.

На 15 май доц. Вера Ганчева от катедра Скандинавистика на Софийски университет прочете лекция за Емануел Сведенборг (1688-1772) - гениален шведски учен, философ, християнски мистик и теолог, чиито живот и трудове вече повече от две столетия продължават да вълнуват всички онези, които се замислят за смисъла на човешкия живот и неговите висши измерения. Отделни аспекти от творчеството на Сведенборг са вече познати на българския читател. Първият превод на текст от Сведенборг на български език - откъс, озаглавен  "Езикът на ангелите", се появява през 20-те години на 20-ти век в издаваното от Иван Толев списание "Всемирна летопис". Високо цени творчеството на Сведенборг и Учителят Петър Дънов, който в своята беседа "Свещеният огън" през 1926 година казва "Ако четете Сведенборг, ще видите, че неговият възглед за живота е приблизително верен, т.е. близо до Истината. Когато Христос е дошъл на земята, той е бил придружен от хиляди ангели. Един добър човек никога не е сам. Той представлява сбор от хиляди добри души. Навсякъде, където и да ходим, щом бог ни е проговорил, придружават ни много напреднали души". През две години на български език стана достъпен в пълен обем трудът, извадка от който е "Езикът на ангелите" - книгата "За небесата, за света на духовете и за ада" (българското издание, осъществено от издателство "КИБЕА", носи краткото заглавие "Небе и ад").

Особено голям интерес предизвика заключителната лекция от лекторията - "Българите на Волга през Средновековието - история, култура, традиции", с лектор д-р Георги Владимиров. Актуалната тема, представена от един от най-добрите специалисти по история Волжка България, предизвика интереса на мнажество професионални историци и любители на историята, събрали се в голямата зала на ФНТС. Всички те слушаха лектора с подчертан интерес и след лекцията зададоха въпроси на лектора, на които получиха задълбочени отговори.

През изминалите години пролетната лектория "Единство на времената" се утвърди като значимо събитие в културния живот на столицата, като уникално средище, събиращо специалисти в различни области на науката и изкуството за плодотворни дискусии.
 

 

 
 

 

 

    

 


Публикувано в  на: 14.07.2008.

Бр. II - 2008 (32)