РАЗКАЗ

Бр.28/януари-април 2007


 

Мирослава Панайотова

 

СНЯГ

   

 

Вън валеше сняг. Беше красиво. Беше бяло ...

Светла  не можеше вече да бъде искрена с него, защото той  не се усмихваше. Не я гледаше, а драскаше с нокът по масата   и местеше часовника.

– Защо направи това?  - попита го тя.

Той  се усмихна, но вече по непознат начин.

– Можеш да правиш, каквото  си искаш, когато си с нея – каза тя. – Можеш да и обясняваш света. Тя не говори никога. Да бъде с всички и с никого, да мълчи като риба – това е нейното призвание. Ще говориш ти, обичаш това и говориш добре ... Топлият ти глас запълва пространството, заглажда пукнатините, прави въздуха мек и гальовен. Сладост се разлива по тялото ми, когато  те слушам... Омайваш очите ми ... Но ти толкова обичаш шума около се бе си, че жертваш заради него всичко дори достойнството си...

– Твръде много си приличаме с теб, за да можем да живеем заедно – каза той.

Тя  не каза нищо. Все пак, помисли си тя, вън вали сняг ...

След като помълчаха малко,  Светла реши да смени темата:

– Виждаш   ли снежинките?

– Да, виждам ги, и какво от това?

– Красиво е ...

– И какво от това?

– Нищо, просто е красиво ... Важното е, че гледаме заедно с теб снежинките, не разбираш ли? Не е важно с коя ще бъдеш, важното е, че ние чувстваме по еднакъв начин красотата, че обичаме света по еднакъв начин. Аз не мога без теб – това не тили е ясно?  И ти не можеш без мен. Аз съм в теб и ти си в мен ...Не мога да те изтръгна от себе си. Това единствено има значение, не разбираш ли?

– Не – каза той, – важно е, че ти постъпваш като дете. На теб не може да се разчита. Това е важно. Ти си лекомислена и вятърничава. Ти  просто  си безумна.

– Подражвам ти – каза тя.

Вън валеше сняг. Беше красиво... Беше бяло....

 

 
     

    

 


© Мирослава Панайотова. Публикувано в  на: 04.04.2007.

Бр.28/януари-април 2007