Брой IV-2012/I-2013 (48-49)Публикуваме настоящото обръщение на Съюза на писателите на Русия, тъй като то е не по-малко актуално и за България. Присъединяваме се към оценките, съдържащи се в Обръщението и изразяваме нашата надежда, че и българските писатели ще присъединят своя глас към обръщението на техните руски колеги.

 

 

 

Обръщение на Съюза на писателите на Русия

ЗВЯРЪТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СПРЯН!

 

 

Днес войната е на прага на суверенната Сирийска държава. На народа на Сирия, както и на други народи от Арабския Изток цивилизованите варвари от Англия, САЩ, Израел, Франция и Турция възнамеряват с ракетно-бомбени удари да натрапят прословутия стар фашистки "световен ред". През пет минути световните медии непрекъснато упорито повтарят, че всеки момент ще започне бомбардировката на Дамаск.

Варварското решение на НАТО и техните съюзници доведе света до онази черта на противостоенето, когато всеки трябва да се определи с кого е - с убийците на жени и деца, с палачите, готови на всяко кръвопролитие заради принципите на "световната демокрация", или в редиците на онези, които се противопоставят на убийствата на невинни и политическото насилие над народите. Първата кръв на сирийски деца беше пролята от наемниците на империализма преди две години и отговорността за нея изцяло лежи върху Англия, САЩ, Израел, Франция, Турция, върху саудитците и катарците и техните съюзници... Президентите, кралете, кралиците и премиерите на тези страни, джуджетата-новообразувания в арабския свят, изказващи се в подкрепа на кървавото решение, завинаги влизат в световната история като фашистки престъпници.

Последиците от започнатата война несъмнено ще се отразят върху всички народи и всички президенти, независимо от тяхното участие или неучастие в агресията - достатъчно е да си спомним в какви мъки доживяваха дните си ястребите на злото Ариел Шарон и Роналд Рейгън... Усилията на Съвета за сигурност на ООН, миролюбивите инициативи на Русия и Китай се оказаха недостатъчни, твърде нерешителни и неизразителни. Те не можаха да дадат достоен нравствен отпор на страните-агресори. Страхът пред военната мощ на САЩ и НАТО, икономическата и геополитическата зависимост изиграха своята съдбоносна роля, като фактически потвърдиха правото на страните-агресори да се разпореждат със съдбите на държавите и народите.

Звярът на войната не получи достоен отпор и излезе с вдигнато забрало на пътеката на войната.

В разсъжденията за икономически изгоди и геополитически интереси нашите управници забравиха моралната и истински общочовешката страна на въпроса за съдбата на Сирия, както това вече се случи с Югославия, Ирак и Либия. Цената на тази разсеяност са животите на невиновните за нищо жители на целия Близък Изток и на сирийския народ.

Ние, писателите на Русия, категорично заставаме на страната на сирийския народ, на неговите лидери и на онези сили, които са против войната в Сирия.

Протестирайки, ние изразяваме нашето решително намерение да получим не само морална, но и юридическа оценка на агресията срещу Сирийската Арабска република. Извършва се военно престъпление, което трябва да бъде наказано. Смятаме, че всички форми на духовна, политическа и физическа съпротива са необходими и оправдани, а поради това заявяваме нашия пълен отказ от сътрудничество с политици и дейци на културата, подкрепящи агресията на страните от НАТО и техните съюзници от Близкия Изток.

Звярът на войната трябва да бъде спрян в началото на неговия път, за да не се превърне трагедията на Арабския Изток в трагедия на целия свят, в това число и на Русия. Лесно е да предположим, че конфликтът в Близкия Изток ще бъде използван с цел да се противопоставят Исляма и Християнството, което в условията на Русия може да доведе до последици, заплашващи сигурността на всички нейни граждани.

Ние призоваваме всички граждани на Русия в изпълнение на дълга на съвестта и милосърдието да участват във всякакви акции на антивоенен протест във всички градове в Русия и зад граница, независимо от кого и под какви политически знамена се провеждат.

Пресслужба на Съюза на писателите на Русия.

 

 

 

Текст на Обръщението на руски език на сайта на агенция ANNA

            

 

 

 

  

 


Публикувано в  на: 29.08.2013.

Брой IV-2012/I-2013 (48-49)