Брой IV-2012/I-2013 (48-49) 

 

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА КУЛТУРАТА

В ГР. ЕДМЪНТЪН, КАНАДА

 

 

На 15 април 2013 г. в градската библиотека на гр. Едмънтън, Канада, беше тържествено отбелязан Световният ден на Културата.

На този ден през 1935 година в Белия дом във Вашингтон от президента на САЩ Франклин Рузвелт и представителите на 21 американски държави е подписан първият международен договор за закрила на паметниците на културата във време на война и в мирно време. Договорът е известен като Пакта Рьорих, по името на неговия автор - великия руски художник и мислител Николай Рьорих. Отличителен символ на Пакта Рьорих е предложеното от Николай Рьорих Знаме на Мира - три амарантови сфери в голяма амарантова окръжност на бял фон. По вероятно неслучайно съвпадение 15 април е и рожден ден на ренесансовия гений Леонардо да Винчи. Идеята за отбелязването на 15 април като Световен ден на Културата също принадлежи на Николай Рьорих.

В изпълнение на тази идея през 2009 г. е създадено Международното движение за 15 април като Световен ден на Културата. Всяка година на 15 април се организират тържествени чествания в десетки страни, а в Литва тази дата вече е официален празник.

       

В Едмънтън през тази година Световният Ден на Културата беше отбелязан за втори път. Честването беше организирано от сдружение "Нова палитра" съвместно с Руския образователен център в Едмънтън и Интернационалната асоциация за езиковото наследство (International Heritage Language Association - IHLA). Председателят на сдружение "Нова палитра" Бойко Златев представи на присъстващите презентация за Пакта Рьорих и Световния ден на Културата, след което беше прожектиран документалният филм на Американското теософско общество за Николай Рьорих "Вестоносец на Красотата".

На честването присъстваха директорът на Руския образователен център Александър Волобоев, президентът на IHLA Олга Прохорова, президентът на Едмънтънското Теософско общество (Edmonton Theosophical Society) Ърнест Пелтие.

 

 

 

 

  

 


Публикувано в  на: 17.08.2013.

Брой IV-2012/I-2013 (48-49)