Бр. I - 2012 (45)


 

 

Николай Рьорих 

ОТТАМ

 

Има един особен вид хора, които наричат себе си "скептици" и искат "веществени доказателства". При това на всяко такова доказателство те ще намерят свое опровержение. Ако се яви свидетел, ще кажат, че просто му се е привидяло. Ако се окаже, че има множество свидетели, със сигурност ще бъде обявено, че се е развила масова психоза. Ако видят отпечатъци на нещо върху фотографски филм, сигурно ще заподозрат някакви хитроумни фалшификации. При това те няма да се замислят – човек, който твърде много подозира другите, не носи ли той в самия себе си ембрионите на онова, в което е готов да ги обвинява.

Сред всички показания все пак най-поразяващи за скептиците ще бъдат знаците, оказали се върху веществени предмети. Ако на филма се появи нещо, което не е било пред апарата в момента на снимане, то дори съдебният съмневател (ако такава дума съществува) ще бъде все пак разколебан в своя закоравял скептицизъм, иначе казано, в своето неведение. колко пъти на всекиго се е случвало да среща хора, които тържествено обявяват, че ако им бъдат предявени доказателства, те ще обявят публично, че са се убедили. но когато очакваното от тях доказателство се окаже налице, то никой от тях нищо не е обявявал публично, а преспокойно са продължавали да пребивават в спокойната тога на скептичното самодоволство. Да посочваме ли примери?

Да оставим засега нашите лични наблюдения, временно ще пренебрегнем множеството свидетели и ще си спомним само няколко фотографски епизода. Много литература е натрупана по въпроса за фотографирането на изображения "оттам". В книгата на Коутс можем да намерим цяла поредица снимки, за които е трудно да се усъмним дали не са подправени. Също така не можем да заподозрем във фалшификация онези случайни снимки, които самите фотографи са смятани за развалени кадри. Спомням си как веднъж в Индия заснеха едно починало лице и на снимката освен тялото се оказаха ред фигури, които близките на починалия разпознаха като умрели по-рано негови роднини. Също ни се е случвало да видим прости паспортни снимки, на които в най-неочаквани места се проявяваха непроявени лица. Фотографите тъгуваха за развалените снимки. А такова "разваляне" е могло да става много по-често, отколкото можем да предположим.

Удивителна история, случила се по време на снимки на филм в една от залите на едно ателие в Холивуд, разказва знаменитият американски киноактьор Уорнър Бакстър. При заснемането на поредния филм, той, според действието, играел ролята на съпруг, оплакващ смъртта на жена си. Актьорът бил в стихията си и режисьорът забелязал, че никога дотогава не бил играл толкова правдиво ролята си.

Вечерта заснетата лента била демонстрирана в зрителна зала в присъствието на режисьора. След няколко минути той се хвърлил към телефона и позвънил на Бакстър.

– Идвайте веднага! – заявил той с треперещ глас. – Случи се нещо напълно невероятно.

Бакстър се запътил към студиото с автомобила си. Режисьорът го завел в залата и помолил оператора да демонстрира заснетата на сутринта лента.

Онова, което Бакстър видял на екрана, потресло и самия него. Той видял себе си, седящ в креслото в поза на отчаяние. Изведнъж зад гърба му се появили едва забележими очертания на женска фигура. нито Бакстър, нито режисьорът не намерили обяснение на това удивително явление. Възможността за незабелязана поява на странично лице пред обектива на камерата по време на снимки била напълно изключена. Също така и дума не можело да става за технически трик. Кинооператорът се заклевал, че е снимал върху напълно честа лента.

На следващия ден били повторени снимките на същата сцена, при това били взети всички предпазни мерки. Когато пристъпили към демонстрацията на тази втора лента, поразените зрители отново видели зад гърба на актьора загадъчното привидение.

По думите на Уорнър Бакстър и до днес това удивително явление остава неразгадано. Едни от филмовите актьори, вярващи в окултни науки, твърдят, че в този случай се е явил някакъв дух. Други твърдят, че мислите на артиста, достигнали до висша степен на напрежение, са приели материален образ. това, че загадъчното явление се повторило два пъти по време на снимки, изключва всяка възможност за измама или трик.

Засега ще оставим настрана приведените в края разсъждения за това, ка именно може да се обясни появата на неочакваната фигура на снимката. На тези теми може да се дискутира много, и за скептиците такива предположения ще бъдат неубедителни. Но самото проявяване на тази фигура върху филма, показана на мнозината, видели тази лента, остава неопровержимо. Особено характерно е, че е епизодът се е повторил два пъти. напълно невъзможно е да се правят предположения и да това какви съпътстващи условия са могли да способстват за това проявление. Очевидно съществуват такива сложни за човешкото мислене условия, които все още не се поддават на формулировка.

Случвало ни се е да чуем за това, в какви условия са се осъществявали най-забележителните снимки. А в същото време, когато според човешкото разбиране са били устройвани като че най-добрите условия, резултат не се е получавал. Особено привлича вниманието именно тази неочакваност на успешните проявления. В тази неочакваност изчезва всеки намек за фалшификация. А и какви фалшификации може да има, когато хората не само не се радват на загадъчното явление, но напротив, смятат го за разваляне на лентата.

Разказваха ни, как един наш приятел с усилие отнел от фотографа една така наречена неуспешна своя снимка, на която в различни пози се проявили неканени непознати лица. фотографът се извинил за тази странна развалена лента и дори не искал да даде такъв неуспешен, по негово мнение, негатив. При това е характерно, че самото помещение на фотографа било най-обикновено, в което всекидневно били извършвани многобройни снимки. А самият наш приятел се намирал в най-обикновено житейско настроение, бидейки много далеч от мисълта за нещо необичайно. Много пъти ни се е случвало да чуем, че неочакваните явления са се получавали не тогава, когато са били очаквани от човешкия разсъдък, а в най-необичайните обстоятелства. Случвало ни се е да видим обстановката в стаите, където са осъществявани забележителни снимки и можеше да се удивим, че в тази обикновена атмосфера е могло да се случи нещо необичайно. Очевидно съществуват много фини условия, които засега са невидими за човешкото мислене.

Също хората нерядко със своите преждевременни изводи сами нарушават възможностите за значителни явления. Грубите разсъждения само вредят при фини проявления. Преди всички самоволни изводи следва непредубедено да съберем факти. Нека при това да ви нарекат материалисти – не е важно как ще нарекат вашите методи. Но преди всичко е важно да се прояви във всяко отношение безпристрастност. Лентата е материален предмет. Никой няма да заподозре филма и фотографския апарат в нещо "свръхестествено". но ако тези материални предмети отбележат нещо най-фино, то няма значение по какъв път и с какви методи, важното е новите факти да проникват в човешкото съзнание. Всичко разширяващо и даващо нови възможности трябва да се приема с признателност.

Ако забележителният факт се случи не в специално устроена лаборатория, а сред самата житейска обстановка, това ни най-малко няма да намали неговото истинско значение. Можем да си спомним колко най-полезни открития са били направени не от специалисти в областта, а понякога от сякаш случайни работници. От областта на металургията сме чували как специалисти са обръщали внимание върху специалните похвати, употребявани от някои опитни работници. Именно тези "случайни" похвати после се оказали значителни в ръцете на специалистите, оформили ги впоследствие в цяло значително усъвършенстване.

Сред специалистите също има два лагера. Едните, дори бидейки сериозни учени, самомнително ще минат покрай най-интересните факти, ако те не са облечени в научна форма. Други пък дори и сред най-обичайната обстановка ще съумеят да видят и оформят най-забележителните усъвършенствания. Та нали е известно, че е изследвана само най-незначителна част от мозъчната дейност. неслучайно често е обръщано внимание, че човешките взаимоотношения остават най-слабо изучени. наричайте тези области психология, или, според обстоятелствата, рефлексология; давайте им всякакви имена, които могат да помогнат на вашите опити, но опазете най-ценните области от лекомислено поругаване.

Показателно е, че книги като "Неизвестният човек" на Алексис Карел са издържали десетки издания и се смятат за най-широко разпространени на международния пазар. човекът все пак се стреми към познание. Освен епидемията от танци и новоизмислени игри хората международно се стремят към просвещение. Доброжелателната наблюдателност ще бъде първото оръдие за придвижване напред.

Сегодня, № 180 4.VII.1937

 
 

 

 

 

  

 


© Бойко Златев, превод. Публикувано в  на: 24.03.2012.

Бр. I - 2012 (45)