НОВИ КНИГИ

Бр. IV - 2009 (37)


 

 

Пейчо Кънев. Разходка през стените. С., Сиела, 2009

 

 За автора

Пейчо Кънев е поет и писател роден през 1980 г. в България. През последните няколко години живее в САЩ. Досега стихотворенията и разказите му са отпечатани в повече от двеста литературни издания, главно в Северна Америка и Европа. През май 2009 г. издателство Please Press отпечата в САЩ дебютната му стихосбирка, носеща името “r”. Включен е в антологията за американска поезия на издателство Wilderness House Press и в антологията на лондонското издателство Vagabondage Press: “Crazy Days –an expression of depression”. В началото на 2009 г. Асоциацията на литературните издания в САЩ го номинира за престижната награда Pushcart Prize. В момента подготвя втория си сборник с поезия, който ще излезе от печат в САЩ през лятото на 2010 г. Сборникът с разкази “Разходка през стените” е дебютната му книга с проза на български.

Отзиви

“Ние обичаме своите разказвачи. Някои от най-добрите са тези, който ни заинтригуват с остроумие, разнообразие или опасното качество да променят езика. Карат ни да се смеем и плачем. Докато те разказват, ние сме отнесени. Ние обичаме тези истории, но им се наслаждаваме от една ръка разстояние, отдалечени са от нас, карат ни да се взираме и търсим. Но от време на време се появява разказвач, който няма особен талант за остроумие, разнообразие или промяна на езика. Той ни разсмива, разплаква, възбужда. Не усещаме колко леко ни въвлича в историите си. Не разбираме как попадаме вътре, но усещането е голямо, дълбоко и абсолютно. Ние заживяваме там вътре. Това го могат изключителните разказвачи. П.Г. Кънев е точно такъв. Този сборник с разкази ще ви даде усещане за нещо голямо, щедро и абсолютно. Неговите американски истории ще ви накарат да потънете в тях и да ги приемете за свои. Само изключителните разказвачи го могат. П.Г. Кънев е изключителен – той е магьосник. Той превръща думите в жива материя, границите между измислица и реалност изчезват. Той ви променя докато четете тази книга. Presto Chango!”

М.Х. Клей Поет, драматург и редактор Поезия за “The Mad Swirl” Далас, Тексас

 

 

“Тази книга е продукт на писателя гледащ вселената през изчистения си поглед. Пейчо Кънев произхожда от Източния Блок и пише за Америка, по такъв начин, че неговите думи се пречупват в мозъка ми, докато пробожда с тях страниците. Нямах представа, че той създава подобие на танцуване върху жарава, което ме изхвърля беззащитна от моста на словото. Неговите думи ще подпалят стола ви, в който сте се настанили приятно и удобно. По време на четенето, на няколко пъти си казах тихо на себе си: “По дяволите, той е толкова прав!”. Разказите на Пейчо Кънев са удар в слънчевия сплит на разлагащото се американско общество.”

Джейн Краун Писател и редактор за “Heavy Bear Magazine”

 

 

За книгата

Сборникът с разкази “Разходка през стените” е дебютната книга на Пейчо Кънев с проза на български език. Това са двадесет и една истории за американското общество, видяно през очите на емигранта. Тъжни, забавни, сериозни, плашещи, поетични, мрачни, тези истории са есенцията на житейския път на писателя на американска земя. Стилът на разказвача е прям, оголен, бърз, а и на моменти затрогващ и пленителен. Българската публика за пръв път има шанса да се запознае с творчеството на младия писател, с неговия разказвачески и поетичен талант оформил се в САЩ.

 

 
 

 

 

  

 


Публикувано в  на: 25.12.2009.

Бр. IV - 2009 (37)