ПЪТЯТ

Бр. III - 2009 (36)


 

 

Бойко Златев

  "ЖИВОТ, НАДМОГНАЛ САМИЯ СЕБЕ СИ" - ХАМБО ЛАМА ДАШИ ДОРЖО ИТИГЕЛОВ

 

 

Какво представлява животът, освободен от страдание? Какво представлява животът, отхвърлил суетата, страстите и илюзиите? Какво представлява животът, надмогнал самия себе си?

Свещените книги на различни вери често отговарят на подобни въпроси с притчи и гатанки. И нерядко е нас остава усещането за нещо недомълвено - дори в словата на най-мъдрите измежду мъдреците.

Ако опитаме да поразмислим, ще признаем - най-вероятно причината се крие в нас, а не в мъдреците. Онова, което ни липсва, е личната опитност от срещата с освободения живот - единствено подобна среща е в състояние да домълви в дълбините на сърцето недоречените от мъдреците слова.

Но ние можем да бъдем щастливи. Времето, в което живеем, е наистина богато време. Именно в него, във времето, в което се е случило да живеем ние, един от мъдреците е избрал да покаже на всички, които имат очи да видят, какво представлява животът, свободен от суета, илюзии и страсти, как изглежда едно от високите стъпала по пътя към самата нирвана, как животът е в състояние да надмогва самия себе си.

Човекът, за когото става дума, е будисткият хамбо-лама Даши Доржо Итигелов от Бурятия. Той е роден на... Стоп! Всъщност никой не знае нищо сигурно по въпроса. Официално 1852 е сочена за негова рождена година, но липсват каквито и да било сведения за родителите му и за първите няколко години от живота му. Будизмът признава четири вида раждане - от утроба, от яйце, от влага и чудотворно. Мнозина, в това число и съвременният духовен глава на руските будисти хамбо лама Аюшеев, са убедени, че раждането на Итигелов е от четвъртия вид...

Оказва се, че малкото момче е наясно, че има особено предназначение в живота.

През 1911 г. Итигелов става духовен водач на будистите в Русия. Отказва се от поста си на върховен лама през 1917 г. веднага след революцията. За разлика от мнозина свои колеги не  храни никакви илюзии относно новата власт. Не предприема обаче и нищо, за да спаси себе си от репресии. Както самият той казва - "мен няма да успеят да ме хванат". През 1927 г. събира учениците си и им нарежда да му четат молитва, която обикновено се чете за покойник. Учениците отказват да четат такава молитва за живия си учител. Итигелов си я прочита сами издъхва. Преди това дава наставления относно погребението си и обещава да се завърне отново след 75 години.

В изпълнение на завещанието му, през 2002 г. е извършена ексхумация на тялото му в присъствие на представители на будисткото духовенство и експерти по съдебна медицина. Тялото изглежда непокътнато. Експертите са сигурни, че най-много след няколко часа то ще се разпадне и ще се превърне в прах, както това става обикновено в подобни случаи. Не и този път.

Вече седем години хамбо лама Итигелов стои в поза лотос (в която и бил и погребан), облечен в официалните си одежди, предоставени му от музея, в който са били съхранявани в продължение на десетилетия. Взетите от учените проби от тъкани показват, че са неразличими от тези на жив човек. Ставите са запазили своята гъвкавост. Наистина, кръвта и преминала в желеобразно състояние, но необяснимият факт в случая е, че изобщо е запазена. Ламата се поти, понякога отваря очи и после ги затваря пак. Преди откриването на научна конференция в негова чест решава да повиши температурата от 20 до 34 градуса.

Изложените факти (а те са само малка част от всички налични към момента) дават предостатъчно пространство за теоретизиране. Няма единодушие да естеството на феномена и сред самите лами, както и сред учените. Според Сергей Фетисов, директор на филиала на Руския държавен хуманитарен университет, Итигелов понастоящем представлява уникална форма на живот - биокристал. За да трансформира тялото си, ламата е използвал познанията си за кристала на чистотата, представляващ символ на вечността.

Според Александър Качаров, професор в университета на Вирджиния (САЩ) и Будистикия университет в Сарнатх (Индия), тялото на Итигелов е запазено благодарение на неговото духовно подвижничество и на това, че съзнанието все ощ не го е напуснало. Именно съзнанието според Качаров продължава до ден днешен да препятства процесите на разложение.

Според Жадо Римпоче, кенсур Хамбо лама на манастира Намгял (Индия)  Итигелов използва фините проявления на етера и вятъра и продължава своята медитативна практика. Към същото мнение се придържа и XIV Далай Лама на Тибет.

Обикновените посетители на Итигелов, стичащи се в Бурятия от всички краища на света, също предпочитат да говорят не за поклонение пред тялото, а за лична среща с будисткия учител, която обогатява техния живот, донася им изпълнение на желанията, лично щастие и напредък по пътя на духовното усъвършенстване. Те не получават наставления в тесния смисъл на думата, тъй като Итигелов не говори, но имат пълната възможност да приемат неговото безмълвие като най-съвършено и истинно наставление и така да направят крачка по пътя, по който самият Итигелов е напреднал толкова много - проповядваният от Буда Път на освобождение от страданието.

Сред цялото многообразие от преживявания на хората, докоснали се до победилия смъртта лама в сянка остава въпросът - какво чувства самият той сега, в обителите, които обитава неговият дух,  докато осъществява избраната от него мисия. Със сигурност е щастлив. Не може да не е щастлив оня, който сам е превърнал себе си в извор на щастие, в неугасим светилник на вечен живот.

 

по материали от руския печат
 

 

 

 
 

 

 

  

 


© Бойко Златев. Публикувано в  на: 14.11.2009.

Бр. III - 2009 (36)