IN MEMORIAM

Бр.30/август-декември 2007


 

 

 

ЮЛИЙ МИХАЙЛОВИЧ ВОРОНЦОВ

(1929-2007)

 

 

На 12 декември в Москва на 78 години почина Юлий Михайлович Воронцов заместник на генералния секретар на ООН, президент на Международния център "Рьорих" в Москва, член на Руската академия на космонавтиката.

Изминал пътя от референт в министерството на външните работи на СССР до върховете на световната дипломация, Ю. М. Воронцов е високо ценен от световния политически и дипломатически елит за умение си да намира решения на сложни международни проблеми и за своите заслуги в запазването на световния мир.

За всички онези, които ценят творческото наследство на семейство Рьорих, от особена важност е и едно друго измерение на личността на Ю.М.Воронцов - неговият неоценим принос за създаването на Музея на Рьорих в Москва, за популяризацията и защитата на Рьориховото творческо наследство. Благодарение на Ю.М.Воронцов, който в качеството си на заместник министър на външните работи на СССР осигури специален самолетен полет до Индия през 1989 г.,  стана възможно пренасянето в Русия на тежащия над четири тона архив на семейство Рьорих, с който беше положена основата на Музея. През всички последвали години Ю.М.Воронцов последователно отстояваше волята на Святослав Рьорих Музеят да има обществен характер и се бореше срещу всички опити на руски държавни чиновници да национализират Рьориховото наследство.

До последните дни на своя земен път Ю.М.Воронцов защитаваше чистотата и принципността в научните изследвания, имащи отношение към живота и творчеството на семейство Рьорих, заемаше безкомпромисна позиция срещу опитите на отделни личности да официализират псевдонаучните си тези в тази област. Безсилни да противопоставят научни аргументи въпреки гръмките си научни титли, някои от противниците му на това поприще стигнаха дотам да отправят лични нападки към изтъкнатия дипломат и общественик. Те обаче не успяха да го отклонят от избрания път на служене на истината.

Светлата памет за Юлий Михайлович Воронцов ще живее винаги в нашите сърца.

 
 

 

 
 

 

 

    

 


Публикувано в  на: 29.12.2007.

Бр.30/август-декември 2007