КУЛТУРНА ХРОНИКА

Бр.30/август-декември 2007


 

 

 

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ НА МУЗЕЯ "РЬОРИХ" В НОВОСИБИРСК

 

 

На 7 октомври в Новосибирск, Русия, беше тържествено открит музеят  "Николай Рьорих".  Музеят е построен от Сибирското сдружение "Рьорих" (Сибирское Рериховское Общество) с доброволния труд и финансовата помощ на много граждани и организации от различни държави.

На откриването за пръв път прозвуча написаното специално за събитието стихотворение на поетесата Наталия Спирина (1907-2004) - основател и почетен председател на Сибирското сдружение "Рьорих". Тържествената церемония по откриването започна със слово на Олга Андреевна Олховая - изпълнителен директор на сдружението. С приветствени слова към събралите се се обърнаха ръководителят на отдела за култура на администрацията на Новосибирска област Валерий Бродски,  академик Вячеслав Молодин, който поздрави създателите на музея от името на сибирската научна общност, и председателят на литовското сдружение "Рьорих" Ирена Залецкене. Видният рьориховед Евгений Маточкин в своето изказване подчерта приноса Наталия Спирина и академик Окладников като положили основите на Рьориховите четения в Нновосибирск през 1976 г.

Приветствия по случай откриването на музея бяха отправени от министерствата на културата на Руската федерация, Република Алтай, Украйна, Узбекистан и Киргизстан, от председателя на президиума на Сибирското отделение на Руската академия на науките академик Н.Л.Добрецов, от множество музеи и сдружения "Рьорих" в Русия и други страни, от отделни граждани.

В деня на своето откриване музеят получи ценно дарение от Мария Филиповна Дроздова-Черноволенко - взовица на художника Виктор Черноволенко (член на творческата група "Амаравела", основана през 20-те години, и ученик на Николай Рьорих). Тя подари на музея няколко картини на своя съпруг и лични вещи на семейство Рьорих.

Плановете за създаване на музей на Николай Рьорих в Новосибирск съществуват от десетилетия, такава е била и волята на Святослав Рьорих - по-малкия син на художника. Този музей обаче, според Святослав Рьорих, е трябвало да работи в тясно сътрудничество с учредения от него Международен център "Рьорих" (МЦР) в Москва. Такова сътрудничество днес, за съжаление, не е налице. На тази липса на сътрудничество се дължи и фактът, че музеят в Новосибирск не притежава оригинални картини на Николай Рьорих.

Наблюдаваното напоследък сближаване на позициите на Сибирското сдружение "Рьорих" с тези на МЦР по важни въпроси като скандалната дисертация за Рьорих на Владимир Росов, оценена и от двете организации като псевдонаучна (повече информация по въпроса очаквайте в следващия брой на "Палитра"), ни позволява да се надяваме, че този процес ще продължи и че волята на Святослав Рьорих ще бъде изпълнена.

 

, по материали от руския печат
 

 

 
     

    

 


Публикувано в  на: 29.12.2007.

Бр.30/август-декември 2007