175 години от рождението на Елена Блаватска

Бр.27/юли-декември 2006


 

 

ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА 175-ГОДИШНИНАТА

ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЕЛЕНА БЛАВАТСКА

   

 
     През 2006 година се навършиха 175 години от рождението на Елена Блаватска (1831-1891) - основател на Теософското Общество, мислител, писател и пътешественик. Елена Блаватска оказва огромно влияние върху културата на ХІХ и ХХ век. Нейните съчинения са преведени на всички европейски езици, както и на китайски, японски, виентамски, иврит, арабски, тамилски и др. Повече от век, след като са били публикувани, трудовете на Блаватска продължават да привличат вниманието на хора на изкуството и учени от най-различни области. От съдържащите се в тях идеи са се вдъхновявали в своето творчество Томас Едисон, Морис Метерлинк, Ян Сибелиус, Лев Толстой, Николай и Елена Рьорих, Алберт Айнщайн, Константин Циолковски, Александър Чижевски, Максимилиан Волошин, Василий Кандински, Джек Лондон, Андрей Бели, А.Скрябин, Хърбърт Уелс, Махатма Ганди, Дж. Неру и множество други техни съвременници (някои български имена, които можем да споменем в тази връзка - Николай Райнов, Иван Грозев, Гео Милев, Петър Димков). 1991 година беше обявена от ЮНЕСКО за година на Елена Блаватска, с което беше отдадено заслужено признание на нейния културен принос в световен мащаб. През юбилейната за Блаватска 2006 година също бяха организирани множество тържествени мероприятия в нейна чест.

На 16 май в Международния център-музей "Н.К.Рьорих" в Москва се сътоя тържествена вечер, посветена на юбилея на Елена Блаватска. В своето слово на тържествената вечер генералният директор на центъра-музей акад. Людмила Шапошникова  изтъкна, че всичко, извършено от Блаватска, има грандиозно значение за Русия, но въпреки това именно в Русия нейното име не е оценено подобаващо. Акад. Шапошникова отбеляза и приноса на Елена Рьорих като продължителка на делото на Блаватска и преводачка на руски език на основния й труд - "Тайната Доктрина". Сред прозвучалите на вечерта доклади за мястото на Блаватска в световната култура бяха "Е.П.Блаватска и културата" (Т.М.Новикова), ""Тайната Доктрина" на Е.П.Блаватска в музикалната символика на А.Н.Скрябин" (А.И.Бандура), "Значението на трудовете на Е.П.Блаватска за развитието на науката" (М.Н.Чирятьев), "Е.П.Блаватска и Православието" (С.В.Скородумов). Вечерта завърши с концерт на класическа музика. 

На 20 май в Музея "А.С.Пушкин" в Санкт-Петербург се проведе научно-обществена конференция, посветена на 175-годишнината от рождението на Елена Блаватска. Конференцията беше организирана от Санкт-Петербургския клон на Международния център-музей "Рьорих". В докладите, които представиха учени от различни градове от Русия, Украйна и Беларус засегнаха темите за значението на трудовете на Блаватска за развитието на науката, влиянието на творчеството на Е.П.Блаватска върху формирането и развитието на мирогледа на видни учени, философи и хора на изкуството през ХІХ и ХХ век, духовни паралели между творчеството на Елена Блаватска и творчеството на семейство Рьорих, нови биографични данни за Елена Блаватска. Представените в докладите факти напълно опровергават множеството клевети срещу Елена Блаватска, които са я съпътствали през целия й живот и са били разпространявани и след нейната смърт. Докладите от конференцията са публикувани в сборник.

От 28 юни до 2 юли в Ялта (Украйна) се проведе теософска конференция, организирана от Културния фонд "АНК" (Киев), Градското теософско дружество на Ялта и Центъра на Е.П.Блаватска в Днепропетровск. Сред обсъдените теми бяха "Теософската идея за синтеза в съвременния свят", "Теософията - учение на сърцето", "Музиката и духовното развитие на човека".

На 12 август - рождения ден на Е.П.Блаватска, в Дома-музей на Н.К.Рьорих в Одеса (Украйна) стартираха тържествените мероприятия, посветени на 175-годишнината на Блаватска. Те включваха лекции, концерти, премиери на книги и др. Повече от месец (от 12 август до 15 септември) продължи изложбата "Живот и творчество на Е.П.Блаватска".

Също на 12 август в Санкт-Петербург Музеят-институт на семейство Рьорих проведе тържествено събрание, посветено на юбилея на Е.П.Блаватска. Програмата включваше изказвания на ориенталисти, сътрудници на Музея-институт и петербургски теософи.

От 7 до 10 септември в Днепропетровск (Украйна) - родния град на Елена Блаватска, се състоя международен Форум, също посветен на 175-годишнината от нейното рождение. Организатори на събитието бяха Благотворителният фонд "Център на Е.П.Блаватска", Днепропетровското обединение на теософите "София", Днепропетровското градско Рьорихово дружество.

Сред основните въпроси, обсъдени на Форума, бяха изграждането на Музейния център на Е.П.Блаватска в нейната родна къща в Днепропетровск, различни аспекти от концепцията на планираната дейност - създаването на музей, научен център, библиотека.

Централно място на Форума беше отделено на осмислянето на наследството на Блаватска през ХХ и ХХІ век. Форумът констатира, че учението на Е.П.Блаватска е измежду определящите парадигмалната еволюция на съвременните наука, изкуство и обществен живот като цяло по пътя на формиране на духовните приоритети на развитие на обществото.

Беше взето решение да се създаде международен научен съвет с цел координиране и обединяване на усилията на учени от различни страни. Сформирани бяха също така обществени групи за подкрепа на Музейния център на Е.П.Блаватска. Прието беше Обръщение към градската и областната администрация на Днепропетровск с молба за подкрепа на дейността на Историческия музей по създаване на Музеен център на Е.П.Блаватска и решаване на въпроса с изселването от Дома-паметник и историческото имение на отделите на завод "Днепростроймаш".

В България на 8 май в залата на BEIED в София от Сдружение "Нова палитра" беше организирано юбилейно честване на Деня на Белия Лотос - годишнината от смъртта на Е.П.Блаватска. По случай 175-тодишният юбилей от нейното рождение Сдружение "Нова палитра" издаде книгата на Е.П.Блаватска "Гласът на Безмълвието".

 

 

 

 
     

    

 


Публикувано в  на: 28.12.2006.

Бр.27/юли-декември 2006